• Gerina virškinimo sveikatą
  • Skaidulos padeda skatinti reguliarų tuštinimąsi, nes išmatos tampa tankesnės, todėl jos lengviau pasišalina ir sumažina vidurių užkietėjimo tikimybę. Tirpios skaidulos, esančios tokiuose maisto produktuose kaip avižos ir pupelės, sugeria vandenį ir sudaro gelio pavidalo medžiagą, kuri padeda reguliuoti virškinimo procesą. Netirpios skaidulos, esančios nesmulkintuose grūduose ir daržovėse, padeda veiksmingiau perkelti medžiagas per virškinimo sistemą.

    1. Palaiko širdies sveikatą

    Daug skaidulų turinti dieta siejama su mažesne širdies ligų rizika. Ypač tirpios skaidulos padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, nes virškinimo sistemoje susijungia su cholesteroliu ir pašalina jį iš organizmo. Tai gali sumažinti „blogojo“ MTL cholesterolio kiekį, kuris yra širdies ligų rizikos veiksnys. Be to, maistas, kuriame gausu skaidulų, dažnai turi mažiau riebalų ir kalorijų, todėl palaiko širdies sveikatą, prisideda prie geresnio svorio valdymo ir uždegimo mažinimo.

    1. Padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje**

    Skaidulos, ypač tirpios skaidulos, padeda sulėtinti cukraus įsisavinimą, o tai gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai ypač naudinga žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu arba tiems, kuriems yra rizika susirgti šia liga. Dieta, kurioje gausu daug skaidulų turinčio maisto, gali padėti išvengti cukraus kiekio kraujyje šuolių ir pagerinti jautrumą insulinui, taip prisidedant prie geresnės ilgalaikės gliukozės kiekio kraujyje kontrolės.

    1. Padeda kontroliuoti svorį

    Maistas, kuriame gausu skaidulų, paprastai yra sotesnis nei mažai skaidulų turintis maistas, todėl žmonės ilgiau jaučiasi sotūs. Tai gali sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį ir padėti valdyti svorį. Daug skaidulų turintis maistas taip pat paprastai yra mažiau apdorotas ir turi mažesnį energijos tankį, o tai reiškia, kad juose yra mažiau kalorijų viename grame, o tai laikui bėgant gali padėti kontroliuoti svorį.

    1. Sumažina tam tikrų ligų riziką

    Dieta, kurioje gausu skaidulų, yra susijusi su mažesne rizika susirgti tam tikromis lėtinėmis ligomis, įskaitant 2 tipo diabetą, gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžį bei širdies ir kraujagyslių ligas. Nustatyta, kad nesmulkintuose grūduose, vaisiuose ir daržovėse esančios skaidulos skatina sveiką žarnyno mikrobiomą, o tai yra susijusi su mažesne uždegimo ir ligų rizika.

    1. Palaiko žarnyno sveikatą

    Skaidulos taip pat yra gyvybiškai svarbios palaikant sveiką žarnyno mikrobiomą. Tam tikros skaidulų rūšys, žinomos kaip prebiotikai, veikia kaip maistas naudingosioms žarnyno bakterijoms, padeda joms klestėti ir palaiko bendrą virškinimo sveikatą. Sveika žarnyno bakterijų pusiausvyra yra labai svarbi stipriai imuninei sistemai, psichinei sveikatai ir maistinių medžiagų įsisavinimui.

    Išvada

    Tinkamo skaidulų kiekio įtraukimas į savo kasdienę mitybą yra labai svarbus norint išlaikyti gerą sveikatą. Suaugusiesiems, priklausomai nuo amžiaus ir lyties, rekomenduojama suvartoti apie 25-38 gramus skaidulų per dieną. Sutelkdami dėmesį į visavertį augalinį maistą, pavyzdžiui, vaisius, daržoves, nesmulkintus grūdus ir ankštinius augalus, asmenys gali lengvai patenkinti savo skaidulų poreikius, pagerinti virškinimą, širdies sveikatą, svorio valdymą ir sumažinti įvairių lėtinių ligų riziką.

    Išleido Gegužės sveikas gyvenimo būdas



    Source link

    Draugai: - Marketingo paslaugos - Teisinės konsultacijos - Skaidrių skenavimas - Fotofilmų kūrimas - Karščiausios naujienos - Ultragarsinis tyrimas - Saulius Narbutas - Įvaizdžio kūrimas - Veidoskaita - Nuotekų valymo įrenginiai -  Padelio treniruotės - Pranešimai spaudai -