7 pistacijų valgymo pranašumai sergant diabetu
Daug skaidulų, sveikų riebalų ir būtinų maistinių medžiagų pistacijos gali padaryti stebuklus jūsų sveikatai, sako mitybos specialistas Vidhi Chawla. Štai kaip tai gali padėti išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje:
1. Žemas glikemijos indeksas
Pistacijos turi žemą glikemijos indeksą (GI), o tai reiškia, kad jos sukelia lėtesnį cukraus kiekio kraujyje padidėjimą, palyginti su maisto produktais, kurių GI. Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, labai svarbu valgyti mažai glikemijos turintį maistą, nes tai padeda išvengti staigių gliukozės kiekio kraujyje šuolių ir kritimų. Chawla sako: „Laipsniškas ir pastovus gliukozės išsiskyrimas iš mažo GI maisto produktų, tokių kaip pistacijos, gali padėti geriau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl jos yra tinkamas užkandis diabetikams”.
2. Turtingas skaidulų
Pistacijose gausu skaidulų, ypač tirpių skaidulų. Šios rūšies skaidulos virškinamajame trakte sudaro į gelį panašią medžiagą, sulėtindamos gliukozės pasisavinimą ir sumažindamos cukraus kiekio kraujyje padidėjimą po valgio. Skaidulų kiekis pistacijose taip pat skatina sotumo jausmą, padeda žmonėms valdyti savo svorį, o tai yra dar vienas svarbus diabeto valdymo aspektas.
3. Sveiki riebalai
Be įtakos cukraus kiekiui kraujyje, pistacijose yra sveikųjų riebalų, tokių kaip mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų. Chawla sako: „Šie riebalai buvo susiję su pagerėjusiu jautrumu insulinui, kuris yra pagrindinis diabeto veiksnys”. Į savo mitybą įtraukę pistacijų, diabetu sergantys asmenys gali sustiprinti savo organizmo reakciją į insuliną, todėl gali sumažėti didesnių insulino dozių poreikis ir geriau reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
4. Didelis baltymų kiekis
Pistacijos taip pat yra geras baltymų šaltinis, kuris yra būtinas raumenų masei palaikyti ir sotumo jausmui skatinti. Baltymų turinčio maisto įtraukimas į maistą ir užkandžius gali padėti diabetikams suvaldyti apetitą ir išvengti persivalgymo. Be to, baltymai gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, sulėtindami angliavandenių pasisavinimą.
Taip pat skaitykite: Diabetikai negali mėgautis vaisiais? Ne, rinkitės šiuos 5 mažai cukraus turinčius vaisius!
5. Pripildytas antioksidantų
Vienas žymus pistacijų pranašumas yra antioksidantų kiekis. Antioksidantai padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu organizme, kurie abu yra susiję su diabetu susijusiomis problemomis. Antioksidantų turinčio maisto, pvz., pistacijų, įtraukimas į racioną gali padėti pagerinti bendrą sveikatą ir sumažinti daugelio ligų, įskaitant širdies ligas ir tam tikras vėžio formas, riziką.
6. Magnis
Chwala sako: „Magnis yra mineralas, kurio gausu pistacijose ir vaidina pagalbinį insulino vaidmenį. Magnis pagerina jautrumą insulinui, padeda efektyviai panaudoti gliukozę ir suteikia papildomos paramos gydant diabetą.
7. Mikroelementai
Be šių esminių maistinių medžiagų, pistacijose taip pat gausu vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas B6, tiaminas, fosforas ir magnis. Šios maistinės medžiagos atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį atliekant įvairias kūno funkcijas, pavyzdžiui, skatinant medžiagų apykaitą, nervų funkciją ir kaulų sveikatą. Tinkamas šių mikroelementų suvartojimas yra ypač svarbus diabetu sergantiems asmenims, nes ši būklė kartais gali būti susijusi su trūkumais ar disbalansu.
Kiek pistacijų gali valgyti diabetas?
Asmuo, sergantis cukriniu diabetu, turi atsižvelgti į bendrą angliavandenių suvartojimą, nes pistacijose yra angliavandenių. Chawla sako: „Stenkitės suvalgyti vieną unciją (apie 25 gramus) pistacijų per dieną, kad pasiektumėte rezultatų nesuvartodami per daug kalorijų.
Kaip vartoti pistacijas?
Yra įvairių būdų, kaip mėgautis pistacijomis. Štai 5 būdai, kaip jį valgyti:
- Valgykite juos kaip užkandį. Išmatuokite porciją, paimkite apie 25 gramus pistacijų ir mėgaukitės jomis kaip greitu ir sočiu užkandžiu.
- Pabarstykite susmulkintas arba pjaustytas pistacijas ant salotų, jogurto ar avižinių dribsnių, kad suminkštintumėte ir pajustų skonį.
- Sumaišykite pistacijas į kokteilį, kad jis būtų dar skanesnis.
Mėgaukitės pistacijomis šiais būdais ir valdykite cukraus kiekį kraujyje! Tačiau svarbu pažymėti, kad nors pistacijos teikia daug naudos diabetikams, porcijų kontrolė yra labai svarbi. Riešutai, įskaitant pistacijas, turi daug energijos, o per didelis jų vartojimas gali padidinti suvartojamų kalorijų kiekį. Todėl diabetikai turėtų saikingai valgyti pistacijas kaip subalansuotos mitybos dalį.
The post Pistacijos nuo diabeto: 7 privalumai, padedantys kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje appeared first on Healthshots.